.HU HÍRPORTÁL

Erre figyelj csapatépítéskor

Ráadás.hu | 2019 november 21.

A jó csapatépítő tréning együttműködésre és csapatmunkára ösztönzi a résztvevőket, fejleszti a részvevők kommunikációs, problémamegoldó és konfliktuskezelő képességeit, ezzel pedig fokozza a cég kollektív hatékonyságát. Egy heterogén csoportból azonban nem könnyű elsőre kihozni a maximumot, és a buktatók miatt az álomhétvége hamar rémálommá válhat. A jó csapatépítés 3 kritériuma: 


• Megfelelő helyszín 

• Ötletes játékok 

• Szakmai és játékos programok egészséges aránya 

• Catering biztosítása

Helyszín 

A csapatépítés minden cég esetében komoly szervezést igényel. Nagyon fontos a tökéletes helyszín kiválasztása, hiszen azt, hogy a résztvevők hogyan érzik magukat egy csapatépítésen, jelentős mértékben a környezet határozza meg. A helyszín kiválasztásakor vedd figyelembe a szálláshely által nyújtott szolgáltatások mennyiségét és minőségét is. Van-e rendezvényterem és mekkora, jó idő esetén alkalmas-e a helyszín a kültéri programokra, valamint hogy este milyen szolgáltatások segíti a csoport könnyed kikapcsolódását, bulizását. 


Ötletes játékok

 A csapatépítők nem szólhatnak a féktelen alkoholizálásról és a klikkesedésről, mert úgy elveszítik értelmüket. Ha maradandó és hasznos teambuildinget szeretnél, akkor fektess energiát a játékos programok szervezésébe is. Számos csapatépítő helyszín maga is biztosít ilyeneket. A csapatépítő játékok lényege, hogy összehozzák az embereket, emellett olyan készségeket fejlesztenek, amik a munkavégzés során elengedhetetlenek. A csapatépítő játékok rávilágíthatnak egy-egy kolléga addig rejtve maradt képességeire, illetve az is világossá válhat számunkra, hogy ki hogyan áll hozzá bizonyos problémákhoz, és ki milyen gondolkodásmódot használ bizonyos helyzetekben. Ez pedig iránymutatás lehet a munkaadók számára, hogy minél hatékonyabban oszthassák szét a feladatokat. 

Szakmai -és játékos programok egészséges aránya

Csapatépítő szervezésekor fontos megfogalmazni a célt is. Lesz szakmai része is a programnak, vagy végig csak irányított kikapcsolódás a terv? Ha terveztek például egy prezentációt a nap elején, akkor a délutánt és az estét mindenképp a játéknak és közös szórakozásnak kell szentelni, különben a csapatépítő átmegy kihelyezett meetingbe. Nem mindegy a csoport nemi és életkori aránya sem, mert más jellegű játék kell egy nagyrészt férfiakból álló kollektívának, és más program, ha a hölgyek vannak többségben. 

 Catering biztosítása: A csapatépítő akkor sikerül a legjobban, ha a résztvevők még sokáig szívesen mesélnek róla. Ehhez pedig a legrövidebb út a hasukon át vezet. Lehet, hogy egy-egy játék nem nyeri el mindenki tetszését, jókat enni azonban mindenki szeret, így ha az ételek finomak, az már fél siker. A balatonfenyvesi Hubertus Hof Landhotelben, „A Balaton Alapanyaga” díjat is elnyert Angus marhából készült fogásokat kóstolhatunk a csapatépítőn, amire garantáltan mindenki emlékszik majd hónapokkal később is.


További hírek

További hírek...