.HU HÍRPORTÁL

Megkezdte az 5.5 milliárd összegű belső felújítását az Allee

Ráadás.hu | 2020 szeptember 10.

Jó ütemben halad az Allee felújítása, a 46.700 négyzetméteres bevásárlóközpont a korszerűsítéssel. A munkálatok során belsőleg megújul az épület, modern technológiák segítségével pedig még energiatakarékosabbá válik az Allee. Az átépítés során elkerített részeken és a szabadon maradt falakon jótékonysági művészeti projekt fog megvalósulni. 


Jelenleg is nagy erőkkel zajlanak az Allee Bevásárlóközpont felújításával kapcsolatos munkálatok: készülnek a kiviteli tervek és hamarosan megkezdődik az egyenes folyosó és az ételudvar területének átépítése. A Buda központjában található Allee bevásárlóközpont tavaly döntött úgy, hogy 5,5 milliárdos ráfordítással átfogó felújításba kezd. A bevásárlóközpont nem csupán még szebbé teszi a belső kialakítást, hanem bővíti szolgáltatásait is. Most mintegy 140 üzletnek, köztük egy 13 termes multiplex mozinak, és számos étteremnek, irodának, és egy fitneszteremnek, valamit a parkolóban 1200 autónak biztosít helyet a multifunkcionális komplexum, és évi több mint 18 millió látogatójával Budapest egyik legkedveltebb bevásárlóhelye. A felújítással az Allee tovább kívánja erősíti vezető pozícióját a budapesti piacon. 


„Mi itt az Allee-ban teljes erőbedobással dolgozunk, hiszen – a szabályok betartása mellett – az élet megy tovább. Erre gondolva a felújítási munkálatok előkészítését a járvány alatt sem hagytuk abba és részben otthonról koordináltuk a folyamatokat. A forgalom élénkül, és igazolja, hogy továbbra is nagy szükségünk van a szociális kapcsolatokra, közösségi élményekre, Ebben a helyzetben nem egyszerűen korszerűek szeretnénk maradni, hanem egy lépéssel előbbre járni másoknál, és ugyanakkor kedveskedni a hozzánk ellátogatóknak. Ennek része, hogy az átépítés alatt szabadon maradó falakat és területeket jótékonysági művészeti projekt keretében hasznosítjuk.”- hangsúlyozta Bernád Judit, az Allee center managere. 


Az átalakítás ideje alatt az „Allee Art Wall” elnevezésű projekten belül három képzőművész, Mátyási Péter, Soós Nóra és Weiler Péter készíti a képeket, amelyeket az építést a működő közösségi terektől elválasztó, szabadon álló felületeken mutatnak be az Allee-ban. A képekre október közepétől november elejéig lehet licitálni, a befolyó összeget pedig jótékony célokra fordítják: egy 11. kerületi oktatási intézmény részesül majd a bevételből.

A megújulás során több energiatakarékos, illetve az ökológia lábnyomot csökkentő megoldást is alkalmaznak. A környezettudatosságban azonban az Allee elsősorban azzal lép magasabb szintre, hogy fenntarthatósági stratégiát készít napi működéséhez, ami a fenntarthatósági dimenziók átfogó, holisztikus alkalmazását és keretrendszerét foglalja magába. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a stratégia alapján átgondoltan és tervezetten dolgozzák ki azokat a konkrét lépéseket és intézkedéseket, amelyekkel ténylegesen és mérhető módon pozitív érdemi hatások érhetők el, és az erőforrásokat is a lehető leghasznosabban tudják felhasználni az ökológiai lábnyom csökkentéséhez. Ez a rendszerszintű megközelítés ma még újdonságnak számít nem csupán Magyarországon, de a régiónkban is. A korszerűsítés egyik legfontosabb színhelye az éttermi rész: bővül majd a kínálat, és kétszeresére nő az ülőhelyek száma, valamint egy külön gyereksarok is helyet kap. A terület kialakításánál nagyon sokféle szempontot kellett figyelembe venni, eltérő életkori és társadalmi sajátosságok szerint például számos különféle hangulatú és formatervű teret hoznak létre, de arra is gondoltak a tervezők, hogy szükség esetén a védőtávolság megtartásával is ott lehessen tartózkodni, családok számára például elkülönített részeket is kialakítanak. A munkálatokat úgy szervezték, hogy a bevásárlóközpont napi működését, forgalmát csak a lehető legkisebb mértékben zavarják, ezért számos szervezési feladat adódik a kivitelezésnél. Az íves folyosón például több acélgerendát is beemelnek, amelyek esetében a legnagyobb elem önmagában 3 tonnát nyom. A beemeléshez szükséges ún. pókdaru nem fér be a bejáraton, ezért a homlokzat megbontásával helyezik el a területen. Az év végéig 40 tonnányi új acélszerkezetet építenek be és 1200 m2 felületet alakítanak át. 

A koncepciót a TT Design alkotta meg több nemzetközi szakértő közreműködésével, míg az építési terveket a Finta Stúdió jegyzi. Az Allee a felújítás alatt végig változatlan nyitva tartással üzemel, minden munkálatot éjszaka végeznek.


További hírek

További hírek...