.HU HÍRPORTÁL

Elindult az Allee Art Wall jótékonysági árverés: már lehet a kortárs festményekre licitálni

Ráadás.hu | 2020 október 19.

Az Allee mintegy 5.5 milliárdos felújítása során a bevásárlóközpont második emeletén elkerített munkaterület falait egy jótékonysági művészeti projekt megvalósítására használja fel: az „Allee Art Wall” projekt keretében három kortárs képzőművész, Mátyási Péter, Soós Nóra és Weiler Péter készített képeket. A alkotásokra már lehet licitálni online az Allee weboldalán. A jótékonysági árverésből befolyt teljes összeget az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kapja meg. 


A Magyar Festészet Napján, azaz tegnap indult el azoknak a festményeknek a jótékonysági árverése, amelyeknek létrejöttét az Allee átépítése generálta. A bevásárlóközpont felújítási munkálatait takaró falak mögött éppen folyik az ételudvar bővítése, most azonban maguk a takaró falak kaptak fontos szerepet: közelebb hozzák a művészetet a helyi közösséghez. Az Allee Art Wall projekt keretén belül szeptember közepétől november közepéig találkozhat a nagyközönség a képek reprodukcióival, az eredeti képek pedig az ArtMoments kiállítótérben a Vodafone üzlet mellett tekinthetők meg egy ideiglenes kiállítás keretében. Az árverési oldal a https://aukcio.allee.hu/ címen érhető el, ahol a licitálásra vonatkozó valamennyi szabály és feltétel megtalálható. 

Az alkotók: Soós Nóra Nóra 1979-ben született. A Magyar Képzőművészeti Egyetem után a Müncheni Képzőművészeti Akadémián tanult. Számos kiállítása volt Nyugat-Európa különböző országaiban, valamint az Egyesült Államokban, munkái pedig a legnevesebb külföldi art faireken is láthatóak voltak. 

Mátyási Péter 1982-ben született. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő- és vizuális nevelőtanár szakán kezdte, majd Londonban, a Chelsea College of Art and Design-on folytatta. Számos csoportos kiállításon vett részt, és kiállított több nagy presztízsű nemzetközi művészeti vásáron, például a new york-i The Armory Show-n, az Art Brussels-en vagy a torinói Artissimán. 2013-ban elnyerte a Contemporary Pastel Prize díjat, majd 2016-ban a Pastel Society díját, illetve a Salgótarjáni Grafikai Triennálé egyik nagydíját. Részben a művész nevéhez fűződik az újbudai Bartók-negyed ötlete, amely egy új kulturális-urbanisztikai-képzőművészeti projekt a XI. kerületben. 

Weiler Péter az Egyesült Államokban, az Art Institute of Philadelphia főiskolán végezte tanulmányait, majd 1995-ben visszatért Magyarországra, és Budapesten folytatta a festést. Azóta az egyik legkurrensebb név lett a magyar képzőművészetben, ami nemcsak pop artos stílusának és a szocializmust fricskázó témaválasztásainak köszönhető, hanem annak is, ahogy művészetét közel hozza az utca emberéhez. Képei láthatóak voltak már buszmegállóban, biciklisfutárok hátizsákjain, zenei fesztiválon, de volt, hogy jótékony céllal hajléktalanoknak ajánlotta fel képei reprodukcióit, hogy saját hasznukra értékesítsék azokat. A három kortárs művész kör alakú képeire november 8-áig lehet licitálni. 

A művészeti projektről további részleteket ezen a videón ismerhet meg: https://www.youtube.com/watch?v=gyTPnIm8hF0&feature=youtu.be 

Az Allee a felújítás alatt végig változatlan nyitva tartással üzemel, a legtöbb munkálatot éjszaka végzik.


További hírek

További hírek...