.HU HÍRPORTÁL

Medencefenék rendellenességek komplex kezelése

| 2020 október 13.

A medencefenék rendellenességek komplex kezelését orvosokból és gyógytornászokból álló csapat látja el októbertől a Kismedence Gyógyászati Központban. Kutatási adatok szerint a 30 év feletti nők 25%-ának volt már természetes szülés után úgynevezett inkontinens epizódja, illetve érintett valamilyen mértékben a kismedence problémákban. 


A régióban először nyílik olyan intézmény, amely kifejezetten ezekre a problémákra ad választ. 10 év. Általában ennyi ideig bolyonganak az egészségügyi rendszerben azok a nők, akiknek szükségük lenne a problémáikra a kismedence betegségeivel foglalkozó szakemberre. Ennyi idő alatt sokan feladják, ellátatlanok maradnak. Ennek oka részben a szégyenérzet, hogy az érintettek nem mernek erről még a szűk hozzátartozóiknak sem beszélni, a másik az információ hiánya. Vagyis egyszerűen nem tudják, hogy van visszaút, van tartós megoldás – hangzott el a Kismedence Gyógyászati Központ sajtótájékoztatóján a nőgyógyászokból, urológusokból, sebészekből és gyógytornászokból álló orvoscsapattól. 


Ebből is látszik, hogy a régió első Kismedence Gyógyászati Központjában hiánypótló szolgáltatásról van szó, hiszen országos szinten is mindössze néhány nőgyógyász foglalkozik kismedence betegségekkel, holott a nők több, mint a negyedét érintik természetes szülés után a vizelettartási problémák vagy a székrekedés. Az elmúlt húsz évben egyre több kismedencei centrum nyílt a tengerentúlon és a nyugat-európai országokban. Az Egyesült Államokban egy korábbi felmérés szerint a felnőtt nők 24 %-a küzdött már legalább egyszer élete során medencefenék problémával. Ez az arány a 80 évnél idősebbeknél már 50 %. „Éppen ezért nem meglepő, hogy a tengerentúlon minden nagyobb kórház mellett van egy kismedence ambulancia. Magyarországon most jött el az ideje annak, hogy a medencefenék problémákkal fokozottabban foglalkozzunk, hiszen a mi társadalmunk is öregedő. Az átlagéletkor nő, a hölgyek hosszabb ideig élnek, mint a férfiak. 


Senkinek sem mindegy, hogy a nyugdíjas éveit milyen életminőségben éli meg.” – vélekedik Dr. Willner-Haring Péter proktológus, sebész, a TritonLife Róbert Magánkórház sebészeti részlegének vezető főorvosa. 


A medencefenék betegségek számát növeli az is, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket. Minél inkább kitolódik a szülés időpontja, annál nagyobb az esély arra, hogy a szülő nők hüvely körüli kismedence sérüléseket szerezzenek. A megelőzésnek a kismedence problémáknál is hatalmas szerepe van. A prevenció leghatékonyabb módja a kismedencei torna, ami egy speciális gyógytorna. Minden szülő nőnek lehet tartani kismedencei tréninget, felkészítve szervezetüket a szülésre, csökkentve így a sérülések kockázatát. „Szeretnénk egy új szemléletet bevezetni arra, hogy a kismedence problémákkal küzdők tudjanak kihez fordulni. Felállítottunk egy csapatot, amely nőgyógyászokból, urológusokból, sebészekből és gyógytornászokból áll. Így van arra lehetőség, hogy a komplex eseteknél konzultálni tudjunk egymással, közösen találjuk ki a legoptimálisabb megoldást. Célunk az életminőség javítása, és alternatívákat kínálni a gyógyulásra, hiszen nem kell ezekkel a problémákkal együtt élni, van megoldás.” – tudtuk meg Dr. Willner-Haring Pétertől, aki a kismedence gyógyászati team oszlopos tagja. A felkészült szakemberekből álló komplex szolgáltatást nyújtó központ első körben két helyszínen, a TritonLife Róbert Magánkórházban és a TritonLife Medical Center Hegyalján elérhető.


További hírek

További hírek...