.HU HÍRPORTÁL

Növényfallal, okos tükörrel és elektromos autótöltő-rendszerrel is zöldít az Allee

| 2021 október 10.

Beruházásainkkal és mindennapos munkánkkal is kiemelten szolgáljuk ezeket a célokat. Például odafigyelünk az energia- és ivóvízhasználatra, és szelektíven gyűjtjük a szemetet. Ha a látogatók esetleg nem a közös területeken kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőbe dobják a szemetet, mi utólagosan akkor is átválogatjuk a hulladékot az elszállítás előtt – fogalmazott Bernád Judit bevásárlóközpont igazgató. 

A zöld közlekedés támogatása érdekében a meglévő egységek modernizálásával és kiegészítésével a P1 és P3 parkolószinten összesen 24 korszerű e-töltőpont várja az elektromos autóval érkezőket. Az Allee bevásárlóközpontban egyedülállóan, prémium szolgáltatásként - az AC töltők mellett - DC töltőberendezés (kis-villámtöltő) is kiépítésre került, mellyel óránként akár 150 kilométer hatótávolságra elegendő áramot vehetnek fel a felhasználók, így akár egy bevásárlás vagy egy mozifilm megtekintése alatt kényelmesen feltölthetik elektromos járművüket. A töltés ezentúl a bárki számára hozzáférhető Mobiliti alkalmazáson keresztül indítható és fizethető, és akár távolról nyomon követhető az autó akkumlátorának valós töltöttségi állapota. Október második hétvégéjén, 8-9-én a Mobiliti az Allee aulájában azoknak a látogatóknak, akik ezalatt a két nap alatt az Allee-ban található töltőkön igénybe veszik a szolgáltatást, év végéig felhasználható 2000 Ft értékű kupont ad ajándékba. 

A bevásárlóközpont a zöld beruházások mellett fontosnak tartja a környezettudatos és fenntartartható szemlélet népszerűsítését, terjesztését is, ezért például Magyarországon az elsők között használ ún. „okos tükröket” a látogatók eléréséhez. A liftekben található, magyar fejlesztésű okos tükör első látásra hagyományos tükörnek tűnő felület, valójában azonban egy digitális kijelzőfelület is, amin képek, grafikák és szövegek jelenhetnek meg, így az üzenetek testközelbe kerülnek a vásárlókkal, kedvezően hatva a vásárlói komfortérzetre és hozzájárulva a vásárlói élmény növeléséhez. 

A zöldítés nem csak technológiai oldalon zajlik, hiszen elkészült a 65 m2 felületű, 17 méter magas, lomblevelű örökzöld növényekből és évelő virágokból álló növényfal is, és folyamatosan fejlesztik a zöldfelületeket, illetve a meglevőket ökológia szempontból gazdagítani igyekeznek. Ezek a területek a vásárlók számára is elérhetők, a tetőkert kialakítás pedig az irodai dolgozók számára biztosít parkosított zöld környezetet. A BREEM jelentése szerint ezek a városi zöldterületek kiemelten fontosak ökológiai szempontból, mert mesterséges körülmények között minden élőlény ökológiai jelentőséggel bír. A felmérés megállapítja, hogy a növények telepítése a bevásárlóközpont területén igen jól sikerült, a meglevő kiültetések változatosak és jól fenntarthatóak. A 2009-es növénytelepítés óta a fás szárú növények a rendelkezésre álló teret megfelelően benőtték, és a területen beültetett növények biológiai aktivitásának növekedésével egyenes arányban nő az ökológiai hasznosságuk is. Az Allee jelenleg összesen 12 000 m2 fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik.


További hírek

További hírek...