Újra ringben az elsősegélynyújtók

Miért jöttünk érettségi előtt elsősegélyversenyre? – mert fontosnak tartjuk. Bármikor kerülhetünk olyan szituációkba, mint amilyenekben itt a kárhelyeken – válaszolták a debreceni elsősegélynyújtó versenyen a Sport Ladies csapat tagjai, a DSZC Irinyi János Technikum versenyzői.

„Újraéleszti” a Magyar Vöröskereszt felmenőrendszerű Országos elsősegélynyújtó versenyét, mely a pandémia elmúlt két évében nem vagy korlátozott módon valósulhatott meg. A Debrecen Területi Szervezetének fordulóját április 21-én a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tartották meg. Dacára a két év kiesésnek 11 csapat nevezett a versenyre. Összetett, soksérültes baleseti helyszíneken kellett az alapfokú elsősegélynyújtásnak megfelelő ellátást nyújtaniuk a csapatoknak. Megméretésre, gyakorlásra és tanulásra adott alkalmat a program, hiszen az egyes kárhelyeken a zsűri a fiatalok teljesítményét értékelve a helyes eljárásokat is ismertette. Így – Dede György mentőtiszt, zsűrielnök szavaival – „itt mindenki győzött”.

– Hirtelen történt minden, szokatlan volt a szimuláció, de nagyon jól esett teljesíteni – mondták az első kárhely után a Sport Ladies csapat tagjai, a DSZC Irinyi János Technikum versenyzői. Ezen a ponton a szimulált baleset egy komoly tantermi verekedésből és annak következményeiből állt. Újraélesztést kellett alkalmazni, felismerni és ellátni epilepsziás rohamot, állkapocsficamot. A lányok; Gergely Amanda, Lakatos Emese, Csordás Adrienn, és Cziczás Nóra, a következő kárhely előtt megbeszélték tapasztalataikat. Érdeklődésünkre elmondták, az érettségi előtt azért vállalkoztak a versenyre, mert fontosnak tartják az elsősegélynyújtást. – Bármikor szükség lehet a tanultakra és bármikor kerülhetünk olyan szituációkba, mint amilyenekben itt a kárhelyeken teljesíteni kell – hangsúlyozták.

„Mi nem izgulhatunk!”

Összesen 3 kárhely és 2 elméleti állomás várta a csapatokat; életszerű helyzetekben kötöztek a fiatalok artériás, vénás vérzést, kezeltek áramütést szenvedett, gerincsérültet, elláttak félrenyelést, infarktusos beteget.

–  Mi nem izgulhatunk – eredményhirdetéskor Dede György a baleseti szituációban tapasztalt stresszre és annak kezelésére is kitért. Mint elmondta, próbálni kell nyugodtnak maradni, hiszen a helyszínen segítségre szoruló embernek nem tesz jót, ha azt érzi, hogy nagy a baj. Biztatta a résztvevőket, a felkészítő tanárokat, és a továbbjutó csapatokat is, hogy öregbítsék Debrecen hírnevét. – Volt már országos győztes, sőt nemzetközi versenyen is vettek már részt a cívisvárosból induló csapatok – jegyezte meg, majd kihirdette az eredményeket:

Általános iskolai kategóriában a Debreceni Egyetem Kossuth Gimnáziumának és Gyakorló Általános Iskolájának korosztályos csapata, a Kötözött sonka nevű társaság lett az első. Középiskolai kategóriában pedig a Delta Team „fedőnevű” csapat, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai érte el a legmagasabb pontszámot. Mindkét csapattal találkozunk a Magyar Vöröskereszt Megyei elsősegélynyújtó versenyén egy hónap múlva.

***

A Magyar Vöröskereszt Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenye
Debrecen területi fordulójának eredményei:

Gyermek (általános iskolai) kategória:

 1. Kötözött Sonka nevű csapattal a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Gyakorló Általános Iskolája általános iskolai
 2. Svetits Katolikus Általános Iskola
 3. Debreceni Vöröskeresztesek 2022 nevű csapattal a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI
 4. MENTŐ-Angyalok nevű csapattal Vámospércsi Mátyás Király Általános Iskola és AMI
 5. Kinder Kommandó nevű csapattal Epreskerti Általános Iskola
 6. Vöröskeresztes Lovagok nevű csapattal Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola

Ifjúsági (középiskolai) kategória:

 1. Delta Team Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium
 2. D-szekció nevű csapat: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Gyakorló Általános Iskolája gimnáziumi
 3. Életmentők Szent László Gimnázium és Technikum
 4. Svetits Katolikus Gimnázium
 5. Sport Ladies, DSZC Irinyi János Technikum

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Website Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: