Autóipari mérnöki fejlesztőirodát nyit a thyssenkrupp Szegeden

Autóipari mérnökirodát nyit Szegeden a thyssenkrupp Automotive üzletága, és ezzel a város a legmodernebb elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésének egyik nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő helyszínévé válik. A vállalat magasan képzett mérnök munkatársai autóipari high-end hardver- és szoftverfejlesztést végeznek a világ legnagyobb autómárkáinak. A szegedi mérnökcsapat a budapesti és a veszprémi központokkal szoros együttműködésben tevékenykedik majd.  

A thyssenkrupp az elkövetkező három évben összesen több mint 200 fővel tervezi növelni képzett mérnökei létszámát Magyarországon, és Budapest, valamint Veszprém mellett Szeged ideális helyszínként kínálkozott: a döntés során meghatározó szempont volt a Szegedi Tudományegyetem jelenléte, valamint az, hogy Szeged az utóbbi években egyre inkább egyfajta regionális központ szerepét kezdi betölteni az IT szolgáltatások és szoftverfejlesztés területén. A thyssenkrupp most ezt a törekvést, fejlődést fogja erősíteni magasszintű tudást igénylő fejlesztési feladatok Szegedre telepítésével.  

Az új mérnöki szolgáltató-központ segítségével a vállalat piaci potenciálját hatékonyabban aknázhatja ki, és az 1100 mérnököt foglalkoztató budapesti irodával, valamint a több mint félszáz munkatársat foglalkoztató veszprémi irodával összehangoltan működve  jelentősen növeli a thyssenkrupp speciális K+F tevékenységének nemzetközi versenyképességét.

„Húsz évvel ezelőtt Magyarországon alig néhányan találkoztak a thyssenkrupp Automotive üzletágával az országban, ma már több városban is otthonra leltünk, kölcsönösen előnyös együttműködések részesei vagyunk. Biztosak vagyunk abban, hogy nem csak Szeged városa, hanem az egész régió profitál  a velünk való hosszú távú együttműködésből. Jelenlétünk további szakértelmet, további know-how-t és még több diákot hoz majd a városnak. Ők remélhetőleg itt a régióban telepednek le, és egy jövőbiztos gazdasági környezetet teremtenek.”- emelte ki Tagai Dóra, a thyssenkrupp Components Technology Hungary HR vezetője. 

A bejelentésen jelen volt Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, valamint Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere is.

A szegedi iroda a thyssenkrupp budapesti és veszprémi autóipari ún. E/E (elektromos és elektronikai) fejlesztőközpontjaival dolgozik majd szorosan együtt. A budapesti központ története 23 évvel ezelőtt, a szegedi iroda indulásához hasonlóan néhány mérnökkel kezdődött, amikor ötletükre, illetve a közösen kialakított eljárásra alapozva a thyssenkrupp elektromechanikus „okos” kormányszervó rendszerek fejlesztésébe kezdett Magyarországon. A magyar csapat a német vállalat szakmai hátterét és globális iparági kapcsolatrendszerét maga mögött tudva betört a nemzetközi autóiparba, majd néhány év alatt annak meghatározó szereplőjévé tudott válni.

A thyssenkrupp autóipari területe ma Magyarországon elsősorban ezekről az „okos” kormányrendszereiről ismert, amelyek alkalmasak a legkülönfélébb vezetéstámogató- vagy önvezető rendszerekkel való együttműködésre. A vállalat ma már olyan új alkalmazásokat is fejleszt, mint amilyen a steer-by-wire (a mechanikus kapcsolatok helyett csupán elektronikus összeköttetést biztosító rendszer), a vehicle motion control (a jármű különféle elektronikus alrendszereit integráló megoldás) vagy a saját önvezető rendszerek.

A magyar csapatot szakterületén a világ legjobbjai között tartják számon. A magyarországi működés az iparági gyakorlattól eltérően nem csupán egyes részfeladatra korlátozódik: az új kormányrendszerek elektronikai hardver- és szoftver-fejlesztésének egésze a magyarországi kollégák feladata.

A thyssenkrupp  K+F tevékenységet és gyártást is végez Magyarországon:  a szegedi, veszprémi és budapesti fejlesztőközponton kívül Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és motorkomponenseket gyárt, Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készít a vállalat, míg Győrben futómű-összeszerelő üzemet működtet. A  thyssenkrupp mára nem csupán hazánk top 100 legnagyobb foglalkoztatója, és a top 50 legnagyobb külföldi értékesítésű vállalata közé került be, de a felmérések szerint a legkedveltebb munkahelyek között is ott van. Jelenleg mintegy  2700 munkatársa van a vállalatnak Magyarországon, és a 2015-től kezdődő periódusban mintegy 150 milliárd forint beruházást hajtott végre az országban.

Hozzászólás

Website Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑